Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dvojno iskazivanje cijena u web shopu – što je potrebno?

Republika Hrvatska prelazi na korištenje eura, to ste sigurno već čuli. Datum prijelaza na novo službeno sredstvo plaćanja je 1.1.2023.
Prije nego se oprostimo od voljene kune, tvrtke će imati i ulogu privikavanja javnost na novonastalu situaciju. To će se postići uz dvojno iskazivanje cijena – cijene će se morati paralelno prikazati i u kunama i u eurima.

Što to znači za one koji se bave internetskom prodajom? Koja vam rješenja možemo ponuditi da prijelazni period bude što bezbolniji? Odgovorit ćemo u ovom članku.

Dvojno iskazivanje cijena na web shopovima

Možda sad pomislite – pa, što, samo treba na stranici pored cijene u kunama napisati cijenu u eurima i to je to.
Zapravo, stvari nisu tako jednostavne, iz perspektive programiranja.
Za vas možemo izraditi prilagođeno rješenje za vaš web shop, bilo da koristite Woocommerce ili neki drugi sustav.
Na taj ćete način lako proći ovo, pomalo zbunjujuće razdoblje, bez negativnog utjecaja na vaše poslovanje.

Faze plana za uvođenje eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj

  1. Nekoliko mjeseci prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Hrvatskoj bit će obvezno dvojno iskazivanje cijena na svim cjenicima, uključujući i internetske trgovine.
    U tom razdoblju prikaz kunskih cijena trebao bi biti vizualno veći i istaknutiji od prikaza cijena u eurima. Preračunavanje će se vršiti po fiksnom tečaju koji s eneće mijanjati sve do dana uvođenja eura. Prijelaz će se najvjerojatnije dogoditi 1. siječnja 2023. godine.
  2. Od dana konačnog prijenosa valute, poduzetnici će morati isticati cijenu u eurima. Obje cijene i dalje će se morati prikazati, no od ovog trenutka će prikaz cijene u eurima biti istaknutiji i primaran, a prikaz u kunama manji.
  3. Nakon dva tjedna cijena u kunama postat će isključivo informativna.

Nakon prijelaza slijedi razdoblje od dva tjedna u kojem će kupci moći plaćati i u kunama i u eurima. Promjena će biti primljena u eurima.
Ova situacija neće predstavljati preveliki problem vlasnicima web shopova. Sve bezgotovinske transakcije automatski će se odvijati u eurima.

Što ćemo učiniti da vaša online trgovina bezbolno uvede dvojno iskazivanje cijena?

  1. Efikasnost

Naše rješenje za dvojno iskazivanje cijena bit će optimizirano kako ne bi utjecala na postojeći kod ili stvarala nepotrebno opterećenje.

   2. Jednostavan i funkcionalan dizajn

Pronaći ćemo funkcionalno dizajnersko rješenje za vaš portal i pobrinuti se da vaši posjetitelji nemaju nikakve dvojbe oko cijene proizvoda.

   3. Sveobuhvatnost

Posjetitelju je potrebno pružiti adekvatan prikaz gdje god se cijena nađe. Na stranicama proizvoda, arhivama, posvuda. Poseban problem predstavlja dvostruki prikaz cijena na košaricama i stranicama za plaćanje. Pobrinut ćemo se da gdje god da je cijena, ona ima ispravan prikaz.

   4. Preciznost

Pobrinut ćemo se da prikazi cijena na Vašoj stranici budu uvijek prikazani u skladu s važećim zakonskim propisima. Osim toga, pobrinut ćemo se da kupac nikada ne vidi drugačiji iznos za isti račun. Kada se cijene zbrajaju i prikazuju na nekoliko stranica za redom, primjerice pri prelasku iz košarice na narudžbu, vrlo je važno da zbroj bude svugdje isti. U tim situacijama može doći do problema sa zaokruživanjem cijena. Naše rješenje bit će optimizirano tako da kupac uvijek vidi isti zbroj cijene, bilo u košarici ili na stranici za plaćanje.

   5. Odgovarajući format

Pobrinuti ćemo se da cijene u EUR budu prikazane u odgovarajućim formatima i sukladno zahtjevima HNB-a. Na primjer, bitno je prikazati zadani broj decimala, a postoji i razlika prikazujemo li na stranici 1.100,99 € ili EUR 1100,99.

Ukratko, naš posao je ostaviti dojam da su se cijene mijenjale samo automatski, te da niste morali prstom mrdnuti.

Nemojte čekati zadnji tren i velike gužve kada svi krenu tražiti dvojno iskazivanje cijena, jer će tijekom 8. mjeseca biti nedopušteno voditi web trgovine bez takvog iskazivanja cijena, a neće biti moguće dogovoriti izvedbu u tako kratkom roku. Kontaktirajte nas i na vrijeme riješite problem dvojnog prikaza cijena u svojoj online trgovini.

Često postavljana pitanja

Što je s prijelaznim periodom kada će se moći plaćati i u kunama i u eurima?

Budući da će se kune na potrošačkim karticama automatski preračunavati u EUR po zadanom tečaju, web shopovima prijelazno razdoblje dvojnog plaćanja ne predstavlja problem.

Kada će dvojna cijena biti eliminirana?

Otprilike godinu do 16 mjeseci nakon uvođenja eura u Hrvatskoj, poduzetnici će morati ukloniti dvojno iskazivanje cijena i od tada prikazivati ​​samo cijenu u eurima.

Gdje mogu pročitati više informacija o prelasku Hrvatske u eurozonu?

Nacrt prijedloga zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj možete pronaći ovdje.