Skip to content Skip to footer
USLUGA

Izrada
Web Shopa

Treba vam novi web shop? Na pravom ste mjestu!

Treba li mi izrada web shopa?

Ukoliko želite uzeti dio online tržišnog kolača koji je svake godine sve veći, svakako vam treba web shop. Ne samo što putem web shopa plasirate svoje proizvode, već kupcima dajete odličan sustav za informiranje o svim vašim proizvodima i uslugama. Što dobivate web shopom?

- Pristup udaljenom tržištu
- Temeljite informacije o kupcima
- Povoljno širenje poslovanja
- Rast prodaje
- Mogućnost jeftine promocije

A ERP integracija?

Ako planirate ostvarivati puno narudžbi putem web shopa pametno je dodatno uložiti i u integraciju sa ERP sustavom. Kao i kod svake investicije u poboljšanje poslovanja, krajnji cilj je snižavanje troškova uz povećanu kvalitetu procesa. Što točno dobivate?

- Ažuriranost sa stvarnim stanjem
- Automatsko kreiranje narudžbi u ERP-u
- Unos sadržaja na jednom mjestu
- Velika ušteda vremena
- Zanemariva mogućnost grešaka

Izrada web shopa po vašoj mjeri

Iako izrada web shopa zapravo spada pod izradu web stranice, zbog specifičnosti web shopa kao i dodatnih alata koji su vezani uz web shop, napravili smo posebnu pod-stranicu. Sve ono što vrijedi za web stranicu vrijedi i za web shop, pa svakako pročitajte i što je važno i na što treba obratiti pažnju prilikom izrade web stranice.

Svatko bi želio da na svom web shopu ostvaruje milijunske promete, ali činjenica je da neće svaki webshop ostvarivati veliki promet. To ne ovisi samo o tehničkoj izvedbi web shopa, već i o vrsti proizvoda koje prodajete, marketinškim aktivnostima, prepoznatljivošću brenda itd. Važno je zato prilagoditi tehničku stranu web shopa nekoj procijenjenoj aktivnosti u budućnosti. Nema smisla ulagati u ERP integraciju, napredni tracking i potpisivati ugovor sa kartičarskim kućama ukoliko ciljate na prodaju od možda par stotina kuna dnevno bez nekog značajnijeg rasta u budućnosti. S druge strane, ako procjenjujete i računate na veliki prihod, nema smisla svaki dan ručno “prekucavati” narudžbe u vaš ERP sustav, jer osim grešaka vi i vaši zaposlenici dugoročno gubite jako puno vremena što vam diže troškove.

Kako onda znati što vam je potrebno? Jednostavno procijenite neku razinu aktivnosti koju planirate ostvarivati putem web shopa, a mi ćemo vam ponuditi nekoliko opcija i zajedno odabrati optimalnu. S obzirom da su naši webshopovi modularni, uvijek možemo i naknadno proširiti funkcionalnosti. Imat ćete jednu brigu više kasnije, ali nećete odmah vezati sredstva koja vam mogu poslužiti u širenje poslovanja.

Koje onda mogućnosti imate?

  • Jednostavan moderan web shop sa plaćanjem putem pouzeća, virmana i internet banaka poput PayPal-a, Stripe-a i sl.
  • Rješenje koje je integrirano sa nekom od domaćih sustava za plaćanje (PayWay, e-ToMiTreba itd.)
  • Napredno rješenje sa potpunom integracijom web shopa i vašeg ERP sustava koju izvodimo po mjeri.
  • Sve navedeno uz tracking integraciju pomoću koje pratite sve događaje na svakom proizvodu u web shopu.
  • Izrada web shopa je brza i efikasna.

Uz sve ono što smo naveli da bi jedna web stranica trebala imati, web shop ima i neke dodatne zahtjeve.
Lagana i smislena navigacija jako je važna kako bi korisnicima bilo ugodno dok surfaju po web shopu. Ako je navigacija neintuitivna, zbunjujuća i loše strukturirana vrlo je vjerojatno da će korisnici zbrisati na neki drugi shop.

Svaki shop bi trebao imati pojedine proizvode na akciji i mjesto gdje su jasno istaknuti i “ugodni oku”. Poželjno je posebno istaknuti i najnovije proizvode. Katalog proizvoda mora pružati sve bitne informacije od detaljnog opisa, dobre tražilice, istaknutih dodatnih troškova, mogućnosti plaćanja, sve do odličnog i brzog sučelja pomoću kojeg dodajete proizvode u košaricu, mijenjate količine i dobivate sve potrebne informacije o cijeni, raspoloživosti.

Ovo spada pod proizvode, ali je toliko važno da se mora posebno izdvojiti. Fotke! Fotke moraju biti kvalitetne, visoke rezolucije i prikazivati proizvode u najboljem svjetlu.

Na kraju, jako je korisno informirati korisnike putem vlastitog sustava za novosti i savjete, kao i objavljivati vlastite recenzije pojedinih proizvoda, a posebno onih koji čine glavninu prodaje

Payment gateway ili plaćanje karticama je softver koji omogućuje plaćanje u web trgovinama. Plaćanje karticama je neophodno za svaki web shop na kojem planirate ostvarivati značajniji promet. Kada je u pitanju izrada web shopa ovaj aspekt ne smijete nikako zanemariti.
Ako u ponudi imate i proizvode više vrijednosti, poželjno je web shop integrirati sa nekim od domaćih payment gateway-a kako bi svojim kupcima omogućili i plaćanje na rate.

U izradi web shopa uz gotova rješenja za integraciju sa inozemnim sustavima poput Stripe-a, PayPal-a, Authorize.net, koristimo i vlastito razvijene integracije sa domaćim sustavima poput PayWay-a, e-ToMiTreba. NymphByte po mjeri izrađjuje integraciju i za bilo koji drugi postojeći sustav na tržištu.

Sa domaćim kartičarskim kućama potrebno je potpisati ugovor i ovisno o odabranom paketu kartičarskoj kući plaćate ili određenu proviziju za svaku tansakciju ili fiksni mjesečni/godišnji iznos (što je povoljnije kad imate veći promet).

Neka izrada web trgovine bude kvalitetna od starta!

Nekoliko smo puta spomenuli integraciju sa ERP sustavom, ali kome to treba i čemu zapravo služi? Ukratko, ERP integracija zahtjeva nešto veći ulog u početku, ali drastično snižava troškove vašeg web shopa uz drastično veću točnost podataka, kako u samom web shopu, tako i za vrijeme kreiranja računa za narudžbe nastale putem web shopa. Izrada web trgovine i ERP integracija su danas skoro dva neodvojiva pojma.
Složenost ERP integracije ovisi uglavnom o ERP sustavu koji koristite u poduzeću, te dubini integracije koja vam je potrebna. Ukoliko nemate ERP sustav, a razmišljate o uvođenju preporučamo vam Luceed sustav tvrtke Tomsoft, za koji smo razvili vlastitu integraciju.

ERP integracija će vam omogućiti da na samo jednom mjestu tj. u ERP sustavu unosite sve podatke vezane uz vaše proizvode (cijene, raspoloživost, opis, kategorije, fotografije, akcije, kupone, popuste) a svi podaci se u realnom vremenu sinkroniziraju sa vašim web shopom.

Istovremeno svaka narudžba obavljena putem web shopa automatski se spušta u vaš ERP sustav gdje vam samo preostaje da iz narudžbe kreirate izlazni račun. Ukoliko kupac plaća karticom, narudžba se spušta u ERP sustav ukoliko je plaćanje uspješno autorizirano ili provedeno.

Štedi puno vremena, zar ne?

Iako SSL certifikati nisu neophodni kako bi vaš web shop radio, pogotovo ukoliko se plaćanje karticama odvija na stranicama kartičarske kuće, s obzirom da prikupljate razne podatke vaših korisnika i više su nego poželjni. Cijena godišnjeg zakupa za osnovni SSL certifikat iznosi od 150kn, pa na više, što je i više nego isplativo. Ako hoćete da izrada web trgovine bude kvalitetna od starta – ovo je uvijek siguran ulog.
SSL certifikat daje kupcu dodatnu sigurnost i ulijeva povjerenje, a ukoliko se radi o EV SSL certifikatu (prepoznati ćete ga po zelenoj traci sa informacijama o vašem poduzeću) učinili ste maksimalno po tom pitanju za vaše posjetitelje.

Treba napomenuti i da upravo zbog dodatne sigurnosti i Google u svojim pretragama dodatno “boduje” web stranice koje imaju SSL certifikat, što je dodatni motiv za implementaciju.

Tracking i integracija sa CRM-om

Google Analytics nudi osnovno praćenje nekih događaja na web stranici odnosno na web shopu i može se integrirati vrlo brzo uz pomoć generirane skripte. Možete pratiti broj sesija, broj posjetitelja, printati izvješća, pogledati iz kojih država ili gradova dolaze vaši posjetitelji.

No, što ako vam treba puno više od toga? Što ako se konverzije ne odvijaju samo na vašem web shopu već završavaju u CRM sustavu – npr. cloud booking sustavu koji se samo prikazuje u sklopu web stranice ali se završni dio procesa odvija drugdje, a vi trebate pratiti sve događaje – od onih na web stranici pa sve do onih koji se odvijaju kasnije u CRM dijelu? Što ako vam uz sve to treba i točno razdvojiti koji korisnik je što radio i sve to kroz više sesija, pa čak i više mjeseci? Tu je potrebna napredna tracking integracija koju uspješno obavljamo.

Sa takvom integracijom dobiti ćete sve moguće informacije o bilo kojem događaju koji se odvijao na web stranici, web shopu, a i kroz ostale platforme ukoliko ih ima. Na taj način možete saznati koliko je puta pogledan pojedini proizvod, koliko puta je dodan ili izbačen iz košarice, na kojim stranicama se sve to odvijalo i najvažnije koji korisnik je to radio. Bitno je i da možemo pratiti proizvode koji nemaju jedinstveni ID već nastaju kombinacijom opcija (npr. kombinacijom vrste krstarenja, rute, kabine, i dodatnih opcija). Ukoliko uz sve to u poduzeću imate i dobrog analitičara, možete napraviti čuda.