Važne stavke prilikom izrade web stranice

Stvaranje i izrada vizualno primamljive, user-friendly web stranice podrazumijeva mnogo čimbenika, od funkcionalnosti i izgleda do navigacije i cjelokupnog kodiranja. No to nije sve. Web programeri i dizajneri moraju surađivati kako bi njihove stranice ostvarile puni potencijal, a to stvara velik pritisak.
Nasreću, ova 24 savjeta provest će vas kroz proces stvaranja jedinstvenog korisničkog iskustva koji potiče posjetitelje web stranice da postanu vjerni zagovornici upravo Vašeg brenda.

 • Odabir domene i hostinga

Najbolje domene govore jako puno dok, zapravo, govore jako malo (uzmite za primjer Google ili Yahoo). Uz to što mora biti pamtljiv i jednostavan, naziv vaše domene mora vjerno reflektirati Vaš brend. Odabir pravog naziva ključan je pri njegovom uspješnom pojavljivanju na tražilicama, a opće je poznato da najviše klijenata dobivaju tvrtke koje se lako pronalaze na internetu.

Pri usporedbi i odabiru hosting paketa, bitno je uzeti u obzir narav vaše stranice i područja poslovanja te prema tome odrediti vizualni identitet svoje stanice. Zapitajte se imate li svoju tehničku potporu ili trebate pouzdanu podršku pružatelja hostinga? Razmislite i kakve dodatne i sigurnosne opcije nudi pružatelj te ne zaboravite pročitati recenzije prijašnjih korisnika na društvenim mrežama i drugim web stranicama prije donošenja konačne odluke.

 • Pozadinske usluge (Softver / CMS – content management system)

Nemoguće je razviti odličnu stranicu bez funkcionalnog programa koji se brine za pozadinske procese.
Zamislite web stranicu kao skupi automobil. Svi se dive njegovom izgledu, interijeru i eksterijeru, no ono što je najbitnije nalazi se ispod poklopca motora. Tako je i s web stranicama. Bez snažnog pozadinskog sustava, stranica ne može nikoga ostaviti bez daha.

 • Jednostavan dizajn

Jedna od najvažnijih stavki pri izradi stranice je odabir jednostavnog, privlačnog dizajna. Kvalitetan dizajn je privlačan, čitak i lak za snalaženje. Povrh svega, umjesto zamornih grafičkih elemenata i velikih količina teksta, pravi dizajn usmjerava posjetitelje na ono bitno – sadržaj i vrijednost brenda. Budući da klijenti često povezuju dizajn stranice s kvalitetom određene tvrtke ili proizvoda, jednostavan i kvalitetan dizajn nezaobilazan je dio u pružanju pozitivnog iskustva zbog kojeg će se oni naposlijetku i vratiti.

 • Učinkovita paleta boja

Palete boja bitnije su nego što mušterije misle. Različite boje bude različite emocije, a samim time vežu različite asocijacije uz Vaš proizvod. Kada birate boje za dizajn svoje web stranice, razmislite o prirodi svoje tvrtke, ciljanoj publici, ali i elementima znanstvene teorije boja. Na kakve će boje Vaša ciljana publika reagirati? Jesu li boje u skladu s Vašim logom, jesu li ugodne oku, ili pak prenapadne?
Dobro razmislite i uzmite vremena za proučavanje boja kako biste ostavili najbolji dojam na svoje buduće klijente.

 • Brendiranje

Brendiranje je bitno i malim i velikim poduzećima. Na sveukupan dojam koji mušterije stvaraju uvelike utječe i dizajn loga brenda te njegov smještaj na stranici. Odaberite vidljivu poziciju, najbolje gornji lijevi ugao, pošto je to mjesto na kojem oko prirodno počinje pregledavati web stranicu. Dobro osmišljen logo privući će pažnju i pružiti jasnu sliku o samom brendu. Koristite taj logo u svim prilikama da bi Vaš brend postao prepoznatljiv uvijek i svugdje.

 • Funkcionalnost

Pod funkcionalnost spada više elemenata. Prvenstveno, je li web stranica funkcionalna u doslovnom smislu: postoje li problemi s učitavanjem, neispravni linkovi, je li sigurnost stranice dostatna za potrebe Vašeg posla? Uz to, ključno je pogledati stranicu iz perspektive korisnika. Kontakt obrasci, ankete, odjeljci za povratne informacije i sl. moraju raditi ispravno jer u protivnom riskirate ostavljanje lošeg dojma koji može rezultirati korisnikovim napuštanjem Vaše stranice.

 • Navigacija

Ako je web stranica zbunjujuća i teška za snalaženje, može dovesti korisnika do njenog napuštanja. Osim dodavanjem karte za navigaciju, lakše snalaženje postići ćete tako da prođete kroz nju kao da ste novi korisnik koji ju vidi prvi put. Zabilježite sve ono što ima, i sve ono što na stranici nema smisla. Također, eliminiranjem nepotrebnih stavki na stranici smanjit ćete vrijeme učitavanja te time poboljšati opće korisničko iskustvo.

 • Iskoristivost

Ova je stavka usko povezana s prethodnom. Stranice koje se lako koriste i kojima se lako navigira, puno lakše zadobiju interes klijenata što je vrlo bitno za posao. Optimizacija iskoristivosti najlakše se postiže prikazivanjem proizvoda i informacija na jasan i sažet način na vidljivom i pristupačnom mjestu.

 • Call to action („Poziv na akciju“)

CTA ili, prevedeno na hrvatski, poziv na akciju ohrabruje korisnike da vas kontaktiraju i ostavlja dojam da želite ostvariti povezanost sa svojim klijentima. Bitno je da je vaš CTA prilagođen svim korisnicima. Nekome tko je prvi put na Vašoj stranici ponudit ćete npr. predbilježavanje na svoj newsletter, a nekome tko je dugogodišnja mušterija sudjelovanje u programu nagrađivanja vjernosti. Neovisno o tome što nudite korisnicima, uvijek uključite CTA bar jednom na svakoj stranici.

 • Kratki period učitavanja

Ništa ne frustrira i ne odbija više od web stranica koje se dugo učitavaju. Ovo možete izbjeći prijevremenim testiranjem svoje stranice, uočavanjem poteškoća i njihovim odstranjivanjem prije nego što uopće pustite stranicu u javnost. Kratki period učitavanja daje korisnicima informacije koje žele kadaih žele. I zapamtite – ako vaša web stranica ne pruža što treba, web stranica vaše konkurencije to zaigurno radi.

 • Aktivni blog

Blog na stranici daje korisnicima informacije o najnovijim proizvodima, događanjima vezanima uz tvrtku i pomacima u industriji. Redovito osvježavanje i dopunjavanje bloga povezuje Vas s klijentima te istovremeno Vašem brendu povećava reputaciju.

 • Jednostavan, SEO-friendly kod

Bilo da razvijate nove web stranice ili samo poboljšavate one već postojeće, nužno je imati SEO-friendly kod. Uzmite vremena i pročistite kod svoje web stranice, to će kasnije povećati profit. SEO-friendly kod je svojevrsni vodič za tražilice koji im pruža jasnu sliku sadržaja stranice. Određeni CMS-ovi, kao na primjer WordPress, imaju priključke dizajnirane kako bi pojednostavile proces pročišćavanja koda i poboljšale poziciju web stranice na tražilicama. Budući da zahtjeva minimalno znanje kodiranja, WordPress je odlično rješenje za tvrtke koje imaju problema s privlačenjem korisnika na svoje web stranice.

 • Kompatibilnost s raznim preglednicima (browserima)

Kako tehnologija napreduje, broj internet preglednika sve više raste. Od Internet Explorera preko Chromea do Firefoxa i Safarija, pokrivanje svih opcija može biti frustrirajuće. Kreirajući web stranicu, pobrinite se da je dostupna većem broju preglednika kao i njihovim starijim verzijama. Ignorirajući ovaj korak riskirate gubitak velikog broja potencijalnih klijenata što može prouzročiti nepotreban financijski gubitak.

 • Mobilne stranice ili responzivne stranice?

Statistički podaci pokazuju da je korištenje mobilnih uređaja kod pristupanja internetu te pri traženju informacija putem interneta značajno poraslo u protekle dvije godine – i to na vrtoglavih 95%. Da biste uspješno doprli do svih tih korisnika, Vaša web stranica mora biti prilagođena svim uređajima. Za velike tvrtke s već razvijenom internetskom prisutnošću stvaranje odvojenih web stranica prilagođenih mobilnim uređajima ima smisla. No za tvrtku koja tek planira pokretanje web stranice, responzivni dizajn puno je logičniji odabir.

 • Korištenje društvenog dodatka

Povezanost s društvenim mrežama više nije novost, štoviše, neophodna je. Tvrtke koje nisu povezane s društvenim mrežama propuštaju najisplativiji suvremeni oblik oglašavanja. Društvene mreže su mjesto na kojem korisnici mogu promovirati Vaš brend, pisati kritike i pronaći sve najnovije informacije o Vašem proizvodu. Sav pisani i grafički sadržaj koji želite podijeliti s korisnicima, lako se distribuira na platforme poput Facebooka, Twittera, Pinteresta i LinkedIna korištenjem i postavljanjem društvenog dodatka na web stranicu.

 • CAPTCHA test

CAPTCA test ( Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) je test koji omogućuje razlikovanje ljudi i računala. Prepoznat ćete ga u obliku nasumičnih slova i brojeva koji se upisuju prilikom ispunjavanja web obrazaca, a služi za sprečavanje pojave spam sadržaja u komentarima, konakt obrascima i forumima. Dodavanjem ovih kratkih testova svojim kontakt obrascima uštedjet ćete sebi i svojoj tvrtci puno vremena i novca.

 • Učinkovita sigurnost

Evolucijom tehnologije pojavljuju se sve napredniji rizici koji prijete sigurnosti vaše web stranice. Od zloćudnih softvera i virusa do štetnih aplikacija i hakera, web stranice moraju izbjeći potencijalne sigurnosne propuste. One stranice koje se bave online transakcijama (npr. stranice za elektroničko poslovanje) trebale bi poduzeti dodatne mjere zaštite da bi spriječile krađu osobnih podataka korisnika. Kako bi se smanjile moguće prijetnje, potrebno je dodati SSL certifikate svojim stranicama (sigurnosna zaštita za unos osjetljivih podataka) i provoditi redovite sigurnosne provjere.

 • Recenzije

Google je na prvu stranicu rezultata pretraživanja nedavno dodao i recenzije traženih pojmova. Kada osoba traži neki lokalni proizvod ili uslugu često odmah može vidjeti i recenzije o Vama s drugih stranica. Dobivanje pozitivnih kritika na određenoj stranice podiže kredibilitet Vašeg proizvoda te istovremeno omogućuje potencijalnim klijentima stvaranje predodžbe o kvaliteti proizvoda. Da biste potakli korisnike na pisanje osvrta bitno je otvoriti poslovni profil na stranicama poput Googlea ili Yelpa te postaviti „poziv na akciju“ na svoju web stranicu. To će dati korisnicima mogućnost izražavanja svojih stavova i iskustava koje će Vam kasnije pomoći pri zadobivanju povjerenja novih korisnika.

 • Iskustva korisnika

Slično kao i recenzije, iskustva korisnika mogu pomoći kod promocije Vaše tvrtke. Postavljanjem iskustava zadovoljnih korisnika na web stranicu ističe se Vaša stručnost, kvaliteta proizvoda te posvećenost klijentima. Ako već posjedujete bazu vjernih korisnika, kontaktirajte par njih i zatražite ih da snime svoju priču, a onda napravite promotivni video koji će utjecati na ljudske emocije i zasigurno privući nove korisnike.

 • Google+ verifikacija autora

Povezivanje sadržaja web stranice s određenim autorima koristeći Google+ profile omogućuje tražilicama lako razlikovanje sadržaja kojeg je stvorio čovjek od nekih sadržaja manje kvalitete. Ispunjavanjem Google+ verifikacije autora omogućuje se pojava slike i opisa autora u rezultatima pretrage. Tražeći koristan i relevantan sadržaj korisnici će uvijek prije kliknuti na link iza kojeg se nalazi stvarna osoba.

 • Praćenje

Koristeći razne mehanizme (Google Analytics, Google Webmaster Tools, bing Webmaster Tools) web programeri mogu precizno i učinkovito izračunati očekivani povrat investicije. Ovi alati mogu se koristiti zajedno za praćenje prometa, angažiranosti i deviznih tečajeva. Nakon pomnog pregledavanja podataka lako je raspoznati koje marketinške kampanje dobro funkcioniraju, a koje jednostavno nisu privukle dovoljno pozornosti. Ovakve informacije daju uvid u razloge zbog kojih korisnici posjećuju, ili ne posjećuju Vašu web stranicu, istovremeno omogućujući Vama i Vašem timu poboljšanje svojih marketinških strategija i postizanje vrhunskih rezultata. Budući da se online prisutnost Vašeg brenda odvija 0-24, bitno je pojednostaviti proces praćenja istovremeno koristeći Google Analytics i Google ili bing Webmaster Tools.

 • Sveobuhvatna mapa stranice

Ono što je kazalo za knjigu, to je mapa stranice za web.
Mapa stranice pruža korisnicima i tražilicama informacije pomoću kojih lako navigiraju stranicom te tako otkrivaju njen sadržaj. Dodavanjem novih dijelova na web stranicu, poželjno je osvježavati mapu, a taj proces uvelike olakšava Googleov Webmasters Tools.

 • Originalni sadržaj

Prilikom dizajniranja web stranice, ključno je pisati kvalitetan, originalan sadržaj koji je vezan uz Vašu tvrtku i proizvod. Od kvalitete sadržaja do ključnih riječi, sve utječe na rang koji imate u rezultatima pretraživanja. Svaka stranica mora sadržavati linkove na provjerene izvore i slične stranice te imati minimalno 150 riječi. Pametno korištenje ključnih riječi može pomoći korisnicima pri bržem pronalasku željenog sadržaja. Također, nije dovoljno samo iznjeti informacije, tekst treba odisati duhom Vašeg brenda i biti zanimljiv. Prije objavljivanja provjerite zadovoljava li tekst propise o plagiranju (koristeći Copyscape ili slični program). U suprotnom riskirate oštre sankcije od Googlea koje uključuju i izostavljanje Vaše web stranice iz rezultata pretrage.

 • Autorska prava

Sve što se nalazi na Vašoj stranici smatra se intelektualnim vlasništvom i podložno je Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima. Kada stavljate sadržaje na svoju web stranicu, obavezno nabavite pisane pristanke autora za njihovo korištenje, te ako je to zahtjev, platite autorski honorar. Postoje stranice koje nude besplatne sadržaje, no i s time budite oprezni i pročitajte uvjete korištenja prije bilo kakvog objavljivanja. Tužbe zbog nepoštivanja autorskog prava puno su skuplje od plaćanja autorskog honorara.

Uzevši u obzir sve ove stavke web programiranja i dizajna, očito je da puno toga treba razmotriti prilikom stvaranja brendirane web stranice. Osim što moraju povećati promet, dizajn Vaše stranice, navigacija i sadržaj moraju zainteresirati korisnike i potaknuti ih na daljnju interakciju s Vašim brendom. Radeći web stranicu, uzmite u obzir informacije i alate istaknute u ovom pregledu kako biste bili sigurni da će Vaša stranica imati sve elemente potrebne za uspjeh.