Skip to content Skip to footer
USLUGA

Izrada
Web Stranica

Treba vam novi web? Na pravom ste mjestu!

Zašto

Zašto mi treba web stranica?

Dobra web stranica je danas postala vaša najvrijednija imovina a izrada web stranica koje privlače pozornost naša je specijalnost. . Više će ljudi pogledati vašu web stranicu nego bilo što drugo! Što vam sve ona omogućava?

- Vrlo povoljno oglašavanje
- Zadovoljstvo kupaca
- Povećanje prodaje
- Praćenje statistike posjeta
- Informacije uvijek dostupne kupcima
- Povećanje imidža
Cijena

Koliko me sve to košta?

Izrada web stranice je danas prilično mali trošak, dok su pogodnosti koje pruža ogromne! Uz samu izradu postoje i razni troškovi koji se nadovezuju na web stranicu, a oni ovise o vrsti strategije koju vodite. Koji su to troškovi?

- Izrada web stranice
- Održavanje web stranice
- Online oglašavanje i promocija
- Izrada sadržaja (vaš djelatnik, vi osobno itd.)
Jednostavnost

Mogu li sam mijenjati sadržaj?

Naravno! Web stranicu možete koristiti i kao izlog vašeg poduzeća, ali je idealno barem povremeno postaviti novi sadržaj. To je ono što privlači kupce, a na taj način podiže i vašu prodaju! Što sve možete mijenjati?

-Sve tekstove i opise
- Blog
- Fotografije
- Informacije
- Sve ostalo

Izrada web stranica - što treba znati?

Izrada web stranica je danas nezaobilazan dio gotovo svakog poslovanja bilo da se radi o obiteljskoj kući sa apartmanima, malom lokalnom servisu ili velikom lancu trgovina koji posluje na internacionalnom tržištu. S obzirom da je za klijenta najvažnije da izrada web stranica bude maksimalno jednostavan i razumljiv proces, za vrijeme trajanja projekta vodimo vas kroz svaku fazu izrade web stranica i uvijek smo vam na raspolaganju za objašnjenja, savjete i prijedloge.

Prije samog početka izrade web stranica zajedno analiziramo vaše potrebe i želje, razrađujemo detaljnu ponudu i podijelimo zadatke.

Naš zadatak je da izrada web stranica za vas ne bude zamoran proces, pa vas tijekom cijelog projekta vodimo kroz izmjene i dorade na prototipu koji je do trenutka završetka i objave vidljiv samo vama, te u svakom trenutku možete vidjeti kako se razvija, što još želite dodati ili promijeniti. Vaš zadatak je da nam osigurate materijale koji su potrebni za izradu web stranice (materijali poput fotografija, loga, tekstova i dokumenata), a ono što vam fali i sve dodatno što vam je potrebno rješavamo za vas. Osim klasičnih web rješenja, izrađujemo i web trgovine, jednostavnije društvene mreže po mjeri, integracije sa ERP sustavima, kao i sve ostale web ekstenzije tj. dodatke za vaše postojeće web stranice.

Izgled web stranice ovisi o vašem postojećem vizualnom identitetu ili o vašim željama vezanim za tematsku boju, tržište kojem se obraćate ili neku viziju koju imate.
Kao što smo i naveli jedan od bitnih faktora je vaša djelatnost kao i ciljano tržište, pa će tako trgovina dječjim igračkama moći koristiti otkačeniji font, puno boja, vesele motive koji asociraju na zabavu, dok se odvjetnički ured prezentira drugačije.

Elementi web stranice mogu varirati ali znamo da napravimo pravu kombinaciju za izradu web stranice.

Naslovi, podnaslovi, blokovi teksta, fotografije – sve ima svoju ulogu.Dio vizualnog identiteta i nezaobilazan dio web stranice je i logotip. Ukoliko ga nemate ili vam je potreban re-dizajn možemo vam ponuditi proizvode naših suradnika sa Grafičkog fakulteta sveučilišta u Zagrebu.

Dobri materijali su neopisivo važni za dobru izradu web stranice kao i finalni izgled web stranice.
Fotografije širokog formata, ikonografija, zanimljivi i relevantni tekstovi daju doprinos ukupnom rezultatu koji web stranica ostavlja na posjetitelja. Kada saslušamo vaše želje, prikupljanje materijala je sljedeći dio u izradi web stranice.

Materijale dijelimo na one koji dio vizualnog identiteta web stranice (ikonografika, logo, pozadine, ključni slideri) i one koji su promjenjivi i koje možete jednostavno sami dodavati putem CMS sustava (fotografije i opisi proizvoda , razna događanja, obavijesti, blog).

Iskustvo nam govori kao većina klijenata zapravo i nema sve potrebne materijale (posebno oni kojima je to prva web stranica), pa vas ne treba biti strah da ste nepripremljeni.

Sve dodatne materijale zajedno rješavamo tijekom izrade web stranice – “u hodu”. To je ujedno i najbolji pristup jer tek kad gledate kako vaša nova web stranica poprima obrise vaše ili naše prvotne zamisli, počinju vam se javljati i neke nove ideje, a naš posao je da to sve oblikujemo u proizvod sa kojim ste na kraju jako zadovoljni.

Cijena izrade web stranica može zavisiti od različitih faktora. Zavisi i od satnice, od kvaliteta izrade, veličine projekta. Nije isto praviti jednostavnu one page stranicu i veliku web trgovinu. Sve uglavnom zavisi od želja klijenta, vremena izrade i kompleksnosti samog projekta.
Web stranica može osim osnovne prezentacije vašeg poduzeća imati razne dodatne funkcije. Sustav za blog kroz zanimljive i relevantne tekstove omogućava vam privlačenje posjetitelja.

Integracija web stranice sa društvenim mrežama povećava vašu prisutnost na webu i interakciju sa korisnicima društvenih mreža.

Sustav za live podršku omogućava vam trenutačan kontakt sa potencijalnim kupcima ili postojećim korisnicima. Kalendar raspoloživih termina pojednostavljuje rezervaciju vaših soba i apartmana.

Sve funkcije imaju određenu svrhu, a važno je da možemo implementirati ili izraditi bilo koju funkciju koja vam je potrebna.

CMS je sustav za upravljanje sadržajem web stranice. Pojednostavljeno, putem CMS-a lako možete sami dodati novi blog, tekstove, izmijeniti radno vrijeme poduzeća ili broj telefona, a ukoliko se radi o web shopu sami dodajete proizvode, cijene i fotografije.
CMS vam pojednostavljuje poslovanje jer ne morate za svaku izmjenu zvati osobu koja vam održava web stranicu što ujedno i smanjuje troškove. Glavne osobine dobrog CMS-a su sigurnost, jednostavnost korištenja, dobra preglednost i brzina.

Postoje komercijalni, open source i ostali cms sustavi.

 • Komercijalne cms sustave uglavnom koriste velike kompanije, banke i sl., a glavna prednost takvih sustava je korisnička podrška, stabilnost i sigurnost
 • Open source sustavi se koriste za izradu gotovo svih vrsta web stranica, od onih za najmanja poduzeća, do velikih e-commerce rješenja. Glavna prednost je gotovo neograničen izbor raznih modula, kao i niža cijena od komercijalnih sustava
 • Ostali cms sustavi su oni koji su orijentirani gotovo isključivo prema naručitelju web stranice i svrha im je jednostavan i ograničen unos nekog potrebnog materijala

SEO optimizacija je pleonazam. Pravilno se izgovara ili SEO (search engine optimization) ili optimizacija stranice ali izraz SEO optimizacija se udomaćio na ovim prostorima. Prvi korak u učenju SEO je upravo shvatanje ovoga. A sad, zašto je SEO toliko bitan?
Dobra pozicija web stranice na tražilicama jednako je bitna kao i dizajn stranice. Zašto? Zato što vam digitalni marketing štedi novac!

Na vrh pretrage možete doći ili oglašavanjem (npr. putem Google Ads) ili organski tj. besplatno. Oglašavanjem se na vrh pretrage dolazi prilično jednostavno – neko pravilo je da viša cijena klika za vaš oglas dovodi i do više pozicije među ostalim oglasima. Problem nastaje kod rezultata neplaćene pretrage.

O čemu ovisi poredak web stranica na tražilicama?

 • Konkurencija– što je veća konkurencija u vašoj grani poslovanja to je teže doći ili ostati na vrhu pretrage. U situaciji kada bi postojalo samo nekoliko poduzeća koja se bave prodajom motornih sanjki vrlo je vjerojatno da bi vaše poduzeće bilo u samom vrhu pretrage. Konkurencija bi vam bila ostala poduzeća koja se bave prodajom sanjki i poneki članci vezani za tematiku.
 • Specifičnost usluge – zapravo varijacija na konkurenciju, ako se bavite specifičnom uslugom lakše dolazite na vrh pretrage. Npr. netko tko prodaje tkaninu ima prilično nespecifičan proizvod, dok netko tko prodaje vodootpornu tkaninu koja štiti od radijacije vjerojatno nudi jedinstveni proizvod i u vrhu je pretrage.
 • Sadžaj web stranice i web dizajn – sadržaj je ono zbog čega i postoje tražilice tj. krajnji cilj zbog kojeg korisnici uopće i koriste tražilice. Sadržaj treba biti relevantan, zanimljiv, kvalitetan i privlačan za korisnike. Vrlo je bitan i popratni sadržaj poput blogova i korisnih tekstova. Npr. Poduzeće koje se bavi prodajom sokovnika može imati velike koristi ako održava blog u kojem se opisuju postupci i recepti finih sokova, savjeti za održavanje tjelesne mase i sl. posebno ukoliko se spominje i proizvod koji je u ponudi.
 • Linkovi sa drugih web stranica – tzv. backlinkovi iznimno su važni za poziciju vaše stranice. Linkovi sa jako posjećenih web stranica vrednuju se više. Npr. Ukoliko postanete partner Microsofta koji na svojoj stranici objavi kratki članak i link na vaše poduzeće, vrlo brzo ćete osjetiti porast prometa na vašu stranicu, ne samo od korisnika koji su pročitali članak već i zbog rezultata pretraga. Kad je god moguće pokušajte se pojaviti na nekoj stranici koja ima veliki autoritet bilo to kroz zamjetnu humanitarnu akciju, inovaciju, intervju ili partnerstvo. Postoje servisi koji za naknadu omogućavaju automatizirano postavljanje backlinkova prema vašoj stranici, no takva praksa se smatra nemoralnom i kršenjem uvjeta pružanja usluge, te možete biti strogo sankcionirani u smislu potpunog isključivanja vaše web stranice prilikom prikazivanja rezultata pretrage.
 • Domena – ime domene je donedavno imalo priličan utjecaj na rezultate pretrage npr. ukoliko se bavite internet marketingom bilo je i više nego poželjno zakupiti tzv. exact match domenu poput internetmarketing.hr. Danas Google gotovo i da ne daje prednost EMD domenama, ali je ostao jedan važan faktor, a to je starost domene. Što je domena starija više će doprinijeti rezultatima na tražilici – zato budite strpljivi.
 • Tehnički aspekti stranice – za poziciju izuzetno je bitna i tehnička izvedba stranice, od same optimizacije (SEO – search engine optimization), pa i do sigurnosnih protokola. Responzivnost tj. prilagodljivost veličini raznih ekrana je danas obavezna, ne samo zbog ugođaja koji korisnik ima surfajući na takvoj stranici, već i zbog toga što tražilice poput Googlea penaliziraju SVE stranice koje nisu reponzivne. Danas sve više utjecaj na poziciju imaju i protokoli poput https i http2 koji su u prednosti pred klasičnim http-om.

Nekoć davno, ako ste htjeli koristiti SEO (search engine optimization) da biste podigli svoju poziciju u rezultatima pretraživanja, jednostavno ste preplavili svoju web-stranicu sa što više ključnih pojmova (keywords). Neki manje pošteni web-dizajneri punili su stranice popularnim, ali potpuno nevezanim ključnim riječima. Naravno, to je funkcioniralo isključivo onim web-stranicama koje su htjele prikazivati oglase pa se nisu zamarale dugotrajnim privlačenjem mušterija.
Danas SEO više nije rezerviran samo za „prevarante“, a izrada web stranica ne završava objavljivanjem na net-u. Ugledne tvrtke rade na optimizaciji svojih web-stranica kako bi ih ljudi, koje traže njihove usluge i proizvode, mogli lakše pronaći. Naravno, to znači da ne žele da klijenti navrate jednom na njihovu stranicu, već im je u interesu da postanu redovite mušterije. Zato je sadržaj tako važan.

Content is king… zaista!

Webmasteri i SEO stručnjaci imaju uzrečicu: „Content is King“. U doslovnom prijevodu to znači da je sadržaj kralj, što je istina. Ono što privlači klijente je sadržaj web-stranice, čak i u većoj mjeri od samih proizvoda. SEO sadržaj, to jest sadržaj optimiziran za tražilice, određuje tko će pronaći Vašu web-stranicu i s kakvim će informacijama otići nakon što su je posjetili.

Kako tražilica analizira vašu web stranicu?

Kada tražilica analizira Vašu web-stranicu kako bi utvrdila koliko je zapravo relevantna za određenu ključnu riječ ili frazu (skup riječi koje korisnik Interneta upisuje u pretraživač da bi našao web-stranice), ona zapravo traži sadržaj. Jednostavije rečeno, tražilica traži sadržaj koji sadrži fraze ili ključne riječi koje je korisnik Interneta upisao.

Zašto je bitno biti na prvoj stranici? I kako tamo ostati?

Sadržaj koji ima uspješno ugrađene ključne riječi, naravno, uz pomoć ostalih SEO tehnika (poput skrivenih oznaka, linkova, itd.), tražilice će prepoznati kao najprikladniji i najrelevantniji, te će se takav sadržaj bez problema pojaviti na prvoj stranici rezultata pretraživanja.

Korisnici Interneta prilikom pretrage gotovo nikada ne gledaju dalje od prve stranice dobivenih rezultata pa, ako se Vaša web-stranica ne prikazuje na prvoj stranici, šanse da ju itko pronađe putem tražilice gotovo su jednake nuli.

Utjecajan web sadržaj – što je bitno znati?

Sadržajem prilagođenim tražilicama dobivate najbolje od oba svijeta. S jedne strane, imate vrijedan, relevantan sadžaj na kojeg tražilice pozitivno reagiraju dajući Vašoj web-stranici (i pojedinačnim stranicama) višu poziciju u rezultatima pretraživanja. Iz perspektive čitalaca, kvalitetni SEO sadržaj koji ste stvorili daje posjetiteljima informacije koje su tražili što rezultira novim kontaktima, i na kraju krajeva, većim profitom.

Trenutno je Internet važniji nego ikad prije, a napretkom SEO tehnike, kao i povećanim oslanjanjem korisnika Interneta na tražilice poput Googlea, uvođenje prilagođenog sadržaja je imperativ za svaki online posao koji želi opstati na tržištu.

Dva su najbitnija aspekta web-sadržaja. Radi jednostavnosti, zvat ćemo ih Kvantiteta i Kvaliteta.

Kvaliteta znači da sadržaj prvenstveno mora biti dobro napisan i prije svega gramatički ispravan kako se Vaši posjetitelji ne bi zapitali znate li uopće o čemu pišete. U ovom, našem smislu, Kvaliteta također znači da sadržaj mora biti bogat ključnim pojmovima, informativan i zanimljiv kako bi posjetitelji dobili osjećaj da su nešto naučili. To je moć dobrog i kvalitetnog sadržaja.

Kvantiteta, s druge strane, pretpostavlja da se Vaša stranica redovito obnavlja i upotpunjuje novim sadržajem. Posjetitelj se možda i vrati istom članku jednom, dvaput, pa čak i tri puta, ali ako se sadržaj Vaše web-stranice nikada ne mijenja, s vremenom se više neće imati razloga vraćati.

Kako napisati dobar sadržaj?

Dolazimo do nedoumice o vremenskom periodu između novih objava. Koliko često biste trebali dodavati novi sadržaj? Pri odgovoru na ovo pitanje, mišljenja stručnjaka se često razilaze. Neki kažu da je jednom tjedno sasvim dovoljno. Drugi pak smatraju da se sadržaj treba obnavljati minimalno dva puta dnevno. Naravno, sve ovisi o prirodi Vaše web-stranice. Komercijalni blog stranice trebao bi se upotpunjavati jednom do dva puta dnevno, za razliku od statičnog sadržaja koji se može obnavljati jednom ili dva puta tjedno.

Koji je ključ uspjeha?

Ključ je u kontinuitetu. Nećete ništa postići ako prođu tjedni od posljednje objave, a zatim odjednom objavite deset različitih članaka.

Zaključujemo da sadržaj uistinu jest kralj Interneta, a izrada web stranica se mora nastaviti izgradnjom sadržaja. Koristi li se ispravno, sadržaj lako može pretvoriti posjetitelje koji slučajno ili ciljano prvi put posjete Vašu web-stranicu u Vaše redovite pratitelje i klijente.

Google koristi razne faktore pri rangiranju rezultata tražilice. Do nedavno sama izrada web stranica nije uključivala i posebnu optimizaciju brzine jer su ti faktori bili povezani isključivo sa sadržajem samih web-stranica, no 2010. Google je uveo veliku promjenu.
Najavili su da će na rangiranje rezultata pretraživanja također utjecati i brzina, pa je tako ključni faktor postao (poželjno što kraći) vremenski period u kojem osoba može pristupiti sadržaju određene web-stranice.

Što je to zapravo brzina stranice?

Nažalost, termin „brzina stranice“ ostao je nedefiniran i ostavljen subjektivnoj procjeni, a taj se misterij još više produbio kada je Googleov inženjer Matt Cutts objavio kako će uskoro i spore mobilne stranice biti penalizirane pri rangiranju u rezultatima pretraživanja.

Izgleda da Google sve više radi na poboljšanju očitoga: Stranice koje loše funkcioniraju rezultiraju lošim korisničkim iskustvom, a stranice koje pružaju loše korisničko iskustvo zaslužuju slabiju promociju u rezultatima pretraživanja. Ali – što to točno Google mjeri? I kako se to „nešto“ odražava na rangiranje rezultata pretraživanja?

Što je to TTBF ili time to first byte? Postoji korelacija između niske time-to-first-byte (TTFB) vrijednosti i višeg ranga u rezultatima pretraživanja. Web-stranice sa serverima i back-end infrastrukturom koje mogu brzo dostaviti sadržaj više su rangirane od onih sporijih. To znači da, unatoč ustaljenom mišljenju, nisu front-end performanse te koje utječu na rangiranje, već je ono pod izravnim utjecanjem back-end performansa. No, zašto je to tako?

Time to first byte osnove

TTFB je Googleu najvjerojatnije najbrža i najlakša vrijednost za mjerenje. Svi njegovi pretraživači mogu interpretirati takva mjerenja. Dohvaćanje cjelovitog dokumenta ili vrijeme potpunog učitavanja stranice zahtjeva potpun preglednik. Uz to, koliko ovise o mogućnosti učitavanja stranice na pregledniku, toliko ovise i o dizajnu, strukturi i sadržaju web-stranice. Očito je, dakle, da Googleovi pretraživači koriste TTFB kako bi utvrdili performanse ili brzinu stranice uzimajući u obzir količinu vremena i truda pri njenom otvaranju. Pretpostavlja se da će s vremenom brzina potpunog učitavanja stranice postati jedan od ključnih faktora u rangiranju zbog velike važnosti kvalitetnog korisničkog iskustva.

Koji faktori utječu na TTFB?

TTFB nije samo jednostavan za računanje, već je također razumno mjerilo perfromansa stranice u cijelosti. Na njega utječu tri faktora:

 • Postojanost mreže, tj. povezanost između klijenta i poslužitelja.
 • Preopterećenost poslužitelja
 • Brzina kojom poslužitelj može generirati web sadržaj.

Web-stranice mogu utjecati na povezanost između klijenta i poslužitelja korištenjem Content Distribution Network (CDN). CDN brzo pruža sadržaj svim korisnicima, često i bez obzira na geografsku lokaciju. Naravno, razlog zbog kojeg su neke stranice visoko pozicionirane u rezultatima pretraživanja može biti i taj što moraju imati poslužitelje velikog kapaciteta, učinkovite CDN-ove ili optimiziran aplikacijski i/ili podatkovni sloj.

Kao što je već navedeno, back-end performanse web-stranice izravno utječu na rangiranje u rezultatima pretraživanja. U to spadaju web poslužitelji, njihove mrežne veze, korištenje CDNs-a, back-end aplikacije i poslužitelji baze podataka. Vlasnici web-stranica trebali bi proučiti načine za poboljšanje svog TTFBa. Taj proces uključuje korištenje CDNSa, optimizaciju aplikacijskog koda, optimizaciju upita prema bazi podataka i osiguravanje brzog i responzivnog web poslužitelja.
Treba započeti s mjerenjem TTFB alatom poput WebPageTesta, ali i mjerenjem TTFBa svoje konkurencije da biste vidjeli kako se, i koliko, morate popraviti.

Premda je utvrđeno da front-end performanse nisu ključni faktori pri rangiranju, pogrešno bi bilo zaključiti da nisu bitne uopće. One utječu na rangiranje, ali na malo drugačiji način. U svojoj srži, front-end performanse usredotočene su na stvaranje brzog, responzivnog i prijatnog korisničkog iskustva. Iza nas je cijelo desetljeće istraživanja koja su proveli analitičari i stručnjaci kako bi utvrdili način na koji web-performanse utječu na korisničko iskustvo. Brze stranice imaju više posjetitelja koji posjećuju veći broj stranica na duži vremenski period, vraćaju se češće i puno je veća mogućnost da će kupiti proizvod ili kliknuti na oglas. Ukratko, brze stranice čine korisnike sretnima, a sretni korisnici promoviraju Vašu stranicu „lajkovima“ i dijeljenjem sadržaja. Sve ove stavke pridonose pozitivnom pomaku Vaše pozicije u rezultatima pretraživanja.

Dok su back-end performanse i TTFB izravno povezane s rangiranjem kod rezultata pretraživanja, front-end performanse ne pokazuju pozitivnu korelaciju. Jedno od mogućih objašnjenja jest to da su učinci previše mali u usporedbi s drugim faktorima. No kako bilofront-end performanse izravno utječu na korisničko iskustvo, a ono potiče „lajkanje“ i dijeljenje koje na kraju ipak podiže poziciju Vaše web-stranice.

Ako Vam je stalo do pozicije na tražilicama i iskustva kojeg Vaša web-stranica pruža korisnicima, trebali biste poraditi i na front-end, i na back-end performansama svoje stranice.