B2B sustav po mjeri za poduzeće Intermax d.o.o.

B2B (business to business) sustav izrađen je po mjeri za poduzeće Intermax. Tvrtka Intermax postoji od 2003 godine i njihova primarna djelatnost je distribucija promotivnih proizvoda.

Uz više od 10 godina postojanja prodaja je rasla, kvaliteta i ponuda se poboljšala. Intermax je u ponudi imao preko 65 tisuća proizvoda i varijacija i taj broj iz dana u dan se sve više povećavao. Iz tog razloga, Intermax je morao pratiti najnovije trendove ne bi li održao besprijekorno korisničko iskustvo i smanjiti potrošnju radnih sati referenata na najmanju moguću mjeru, pogotovo repetitivne radnje. B2B sustav po mjeri se sam nametnuo kao jedino moguće rješenje – trebalo je sinkronizirati različite dobavljače i podatke. Primarni cilj je da kupac sa lakoćom može pregledati ponudu, bez prekomjernih komplikacija, brzo i jednostavno.

Intermax a.k.a. ‘’specijalist za promotivne proizvode’’ odlučio nam je ukazati svoje povjerenje i prepustiti ovako zahtjevan posao. Uz kreativne ideje, detaljno planiranje i timski rad – uspjeli smo izazov pretočiti u inovaciju.  Koje su to prednosti i izazovi sa kojima smo se susreli?

 

Koje prednosti nudi B2B sustav po mjeri poduzeća Intermax?

 

Najvažnije prednosti Intermax B2B sustava po mjeri:

  • Izuzetna brzina učitavanja web shopa i dohvata proizvoda – klijent može lako, koristeći napredne filtere doći do konkretnih proizvoda koji ga zanimaju.

  • Potpuna ERP integracija i sinkroniziranost svih podataka bez obzira na način dohvata  podataka i razlike u tipovima podataka.

 

B2B sustav po mjeri za poduzeće Intermax d.o.o. rađen je putem Codeigniter platforme. Sustav je specijaliziran i optimiziran za veliku količinu proizvoda. Intermax trenutno ima između 72000 i 77000 proizvoda na svojoj stranici  – i taj broj iz dana u dan sve više raste.

 

Ovaj sustav funkcionira tako što preko api sistema povlači podatke od 8 različitih dobavljača. Ono što čini custom B2B sustav za poduzeće Intermax posebnim je između ostalog dohvat podataka – klasične E-commerce web stranice rade sa samo jednim dobavljačem ili su direktno sinkronizirane sa ERP sustavom. Ovdje je naš zadatak bio sinkronizirati čak 8 dobavljača, sa različitom strukturom proizvoda i sve njihove proizvode svrstati na adekvatan način.

Svaki od 8 dobavljača ima svoj API sustav koji na različit način dostavlja informacije i to u različitom obliku (xml, csv, json ili raw podatak iz Excel tabela). Načini dohvata su također različiti – putem curl request, soap request, direktnom FTP konekcijom na server dobavljača i preko custom API biblioteka pojedinih dobavljača. Kada smo sinkronizirali sve te podatke dobili smo jedan jedinstveni poslovni eko sistem koji besprijekorno funkcionira.

Izazovi s kojima smo se susreli

Najveći izazovi tijekom rada na ovom  projektu:

 

  • Sinkronizacija različitih tipova podataka i načina nabavljanja podataka: Svaki od dobavljača ima svoj API sustav koji na različit način dostavlja informacije i to u različitom obliku.

  • Svrstavanje u kategorije – sinkronizacija kategorija svih dobavljača u veoma kratkom roku.

  • Filtriranje podataka. – uspostava filtera za preciznu pretragu proizvoda, bez viškova i dupliranih rezultata.

  • Varijabilni proizvodi – jedna vrsta proizvoda ali sa više varijacija

  • Kalkulator print opcija za promo proizvode

  • Unos podataka i mijenjanje cijena – sve mora da se računa i ažurira u real time

  • Različiti lageri : svaki dobavljač ima 2 – 3 lagera na različitim lokacijama (u nekim slučajevima samo jedan).

 

Primijenjena inovativna rješenja

Ovaj sustav je inovativan zbog spajanja različitih dobavljača i prezentiranja proizvoda na jednom mjestu. ERP sustavi obično povezuju jednog dobavljača sa web shopom. Putem različitih sistema oni dobivaju podatke i stavljaju ih u lokalnu bazu koja komunicira sa serverom. Uz custom B2B sustav uspjeli smo preskočiti čitav jedan korak . Preskočen je korak između servera web shopa i među-baze (baza u kojoj bi se podaci ažurirali ručno ili nekom custom skriptom klijenta). Sustav direktno komunicira sa dobavljačima, preuzima se stanje lagera, informacije o proizvodima.

Filtriranje proizvoda u kategoriji – s obzirom da svaki od dobavljača na specifičan način dostavlja filtere, morala se olakšati pretraga i napraviti se univerzalan način filtriranja. Pretraga po veličini, po boji, po tome da li je neki proizvod napravljen na području EU ili ne.

Varijabilni proizvodi – problem sa varijabilnim proizvodima. Konkretan problem kod ovih proizvoda javlja se zbog neusklađenosti unosa – dobavljači su ponekad dostavljali proizvode jedan po jedan i nisu ih grupirali. Tako da imamo proizvode koji su isti ali se razlikuju po boji, veličini itd – bilo je neophodno grupirati ih na adekvatan način.

Kalkulator print opcija – ne dostavljaju svi dobavljači informacije na isti način. Dobavljači dostavljaju različite informacije – na osnovu kategorije i vrste se sve informacije spajaju i dopunjuju. Svaki od dobavljača ima svoju vrstu kalkulacije tih cijena. Kod nekih se unosi samo količina proizvoda i vrsta tiska – tako se dobija cijena. Kod nekih je opet, taj proces mnogo teži i složeniji i bilo je potrebno napraviti skriptu koja će olakšati cijeli proces.

Različito vrijeme ispostave i dostave sa lagera – Optimizacija za bržu sinkronizaciju putem cron-job koja se radi uvijek gdje se poziva proces sinkronizacije po dobavljaču ovisno o njihovom vremena osvježavanja lagera što može biti svakih 20, ili 30 pa čak i do 60 minuta…

Izazov je bio napraviti sustav koji savršeno funkcionira, ima brzo vrijeme očitavanja i ažurira informacije u stvarnom vremenu. Svaki od dobavljača ima različitu strukturu koja je podijeljena na različite upite i datoteke. Svi dobavljači imaju svoje grupacije i vrste proizvoda. B2B sustav po mjeri  koristi organiziranje pomoću mapera.

Sustav mapera je vrlo intuitivan – automatski raspoznaje, prebacuje proizvode iz njegovih originalnih kategorija u adekvatnu Intermax kategoriju. Neki od dobavljaca mogu imati veliku količinu podkategorija – oni mogu sve to spojiti unutar jedne kategorije i na taj način se može spojiti i sa drugim dobavljačima. Automatska sinkronizacija se postiže velikom brzinom.

 

Ovo su samo neki primjeri kompleksnih problema sa kojima smo se susreli i koje smo uspješno riješili. Ipak, svaki klijent za nas predstavlja drugačiji izazov. Svako poduzeće ima različite načine na koje funkcionira i ne vrijedi jedan univerzalni recept za sve. Ukoliko i vi želite unaprijediti svoje poslovanje, riješiti se nekih suvišnih komplikacija i postići bolje konverzije – kontaktirajte nas. I za vas možemo skrojiti B2B rješenje po mjeri.