Skip to content Skip to footer

B2B sustav po mjeri za poduzeće Intermax d.o.o.

B2B (business to business) sustav izrađen je po mjeri za poduzeće Intermax. Tvrtka Intermax postoji od 2003 godine i njihova primarna djelatnost je distribucija promotivnih proizvoda.

Uz više od 10 godina postojanja prodaja je rasla, kvaliteta i ponuda se poboljšala. Intermax je u ponudi imao preko 65 tisuća proizvoda i varijacija i taj broj iz dana u dan se sve više povećavao. Iz tog razloga, Intermax je morao pratiti najnovije trendove ne bi li održao besprijekorno korisničko iskustvo i smanjiti potrošnju radnih sati referenata na najmanju moguću mjeru, pogotovo repetitivne radnje. B2B sustav po mjeri se sam nametnuo kao jedino moguće rješenje – trebalo je sinkronizirati različite dobavljače i podatke. Primarni cilj je da kupac sa lakoćom može pregledati ponudu, bez prekomjernih komplikacija, brzo i jednostavno.

Intermax a.k.a. ‘’specijalist za promotivne proizvode’’ odlučio nam je ukazati svoje povjerenje i prepustiti ovako zahtjevan posao. Uz kreativne ideje, detaljno planiranje i timski rad – uspjeli smo izazov pretočiti u inovaciju.  Koje su to prednosti i izazovi sa kojima smo se susreli?

 

Koje prednosti nudi B2B sustav po mjeri poduzeća Intermax?

 

Najvažnije prednosti Intermax B2B sustava po mjeri:

  • Izuzetna brzina učitavanja web shopa i dohvata proizvoda – klijent može lako, koristeći napredne filtere doći do konkretnih proizvoda koji ga zanimaju.

  • Potpuna ERP integracija i sinkroniziranost svih podataka bez obzira na način dohvata  podataka i razlike u tipovima podataka.

 

B2B sustav po mjeri za poduzeće Intermax d.o.o. rađen je putem Codeigniter platforme. Sustav je specijaliziran i optimiziran za veliku količinu proizvoda. Intermax trenutno ima između 72000 i 77000 proizvoda na svojoj stranici  – i taj broj iz dana u dan sve više raste.

 

Ovaj sustav funkcionira tako što preko api sistema povlači podatke od 8 različitih dobavljača. Ono što čini custom B2B sustav za poduzeće Intermax posebnim je između ostalog dohvat podataka – klasične E-commerce web stranice rade sa samo jednim dobavljačem ili su direktno sinkronizirane sa ERP sustavom. Ovdje je naš zadatak bio sinkronizirati čak 8 dobavljača, sa različitom strukturom proizvoda i sve njihove proizvode svrstati na adekvatan način.

Svaki od 8 dobavljača ima svoj API sustav koji na različit način dostavlja informacije i to u različitom obliku (xml, csv, json ili raw podatak iz Excel tabela). Načini dohvata su također različiti – putem curl request, soap request, direktnom FTP konekcijom na server dobavljača i preko custom API biblioteka pojedinih dobavljača. Kada smo sinkronizirali sve te podatke dobili smo jedan jedinstveni poslovni eko sistem koji besprijekorno funkcionira.

Izazovi s kojima smo se susreli

Najveći izazovi tijekom rada na ovom  projektu:

 

  • Sinkronizacija različitih tipova podataka i načina nabavljanja podataka: Svaki od dobavljača ima svoj API sustav koji na različit način dostavlja informacije i to u različitom obliku.

  • Svrstavanje u kategorije – sinkronizacija kategorija svih dobavljača u veoma kratkom roku.

  • Filtriranje podataka. – uspostava filtera za preciznu pretragu proizvoda, bez viškova i dupliranih rezultata.

  • Varijabilni proizvodi – jedna vrsta proizvoda ali sa više varijacija

  • Kalkulator print opcija za promo proizvode

  • Unos podataka i mijenjanje cijena – sve mora da se računa i ažurira u real time

  • Različiti lageri : svaki dobavljač ima 2 – 3 lagera na različitim lokacijama (u nekim slučajevima samo jedan).

 

Primijenjena inovativna rješenja

Ovaj sustav je inovativan zbog spajanja različitih dobavljača i prezentiranja proizvoda na jednom mjestu. ERP sustavi obično povezuju jednog dobavljača sa web shopom. Putem različitih sistema oni dobivaju podatke i stavljaju ih u lokalnu bazu koja komunicira sa serverom. Uz custom B2B sustav uspjeli smo preskočiti čitav jedan korak . Preskočen je korak između servera web shopa i među-baze (baza u kojoj bi se podaci ažurirali ručno ili nekom custom skriptom klijenta). Sustav direktno komunicira sa dobavljačima, preuzima se stanje lagera, informacije o proizvodima.

Filtriranje proizvoda u kategoriji – s obzirom da svaki od dobavljača na specifičan način dostavlja filtere, morala se olakšati pretraga i napraviti se univerzalan način filtriranja. Pretraga po veličini, po boji, po tome da li je neki proizvod napravljen na području EU ili ne.

Varijabilni proizvodi – problem sa varijabilnim proizvodima. Konkretan problem kod ovih proizvoda javlja se zbog neusklađenosti unosa – dobavljači su ponekad dostavljali proizvode jedan po jedan i nisu ih grupirali. Tako da imamo proizvode koji su isti ali se razlikuju po boji, veličini itd – bilo je neophodno grupirati ih na adekvatan način.

Kalkulator print opcija – ne dostavljaju svi dobavljači informacije na isti način. Dobavljači dostavljaju različite informacije – na osnovu kategorije i vrste se sve informacije spajaju i dopunjuju. Svaki od dobavljača ima svoju vrstu kalkulacije tih cijena. Kod nekih se unosi samo količina proizvoda i vrsta tiska – tako se dobija cijena. Kod nekih je opet, taj proces mnogo teži i složeniji i bilo je potrebno napraviti skriptu koja će olakšati cijeli proces.

Različito vrijeme ispostave i dostave sa lagera – Optimizacija za bržu sinkronizaciju putem cron-job koja se radi uvijek gdje se poziva proces sinkronizacije po dobavljaču ovisno o njihovom vremena osvježavanja lagera što može biti svakih 20, ili 30 pa čak i do 60 minuta…

Izazov je bio napraviti sustav koji savršeno funkcionira, ima brzo vrijeme očitavanja i ažurira informacije u stvarnom vremenu. Svaki od dobavljača ima različitu strukturu koja je podijeljena na različite upite i datoteke. Svi dobavljači imaju svoje grupacije i vrste proizvoda. B2B sustav po mjeri  koristi organiziranje pomoću mapera.

Sustav mapera je vrlo intuitivan – automatski raspoznaje, prebacuje proizvode iz njegovih originalnih kategorija u adekvatnu Intermax kategoriju. Neki od dobavljaca mogu imati veliku količinu podkategorija – oni mogu sve to spojiti unutar jedne kategorije i na taj način se može spojiti i sa drugim dobavljačima. Automatska sinkronizacija se postiže velikom brzinom.

 

Ovo su samo neki primjeri kompleksnih problema sa kojima smo se susreli i koje smo uspješno riješili. Ipak, svaki klijent za nas predstavlja drugačiji izazov. Svako poduzeće ima različite načine na koje funkcionira i ne vrijedi jedan univerzalni recept za sve. Ukoliko i vi želite unaprijediti svoje poslovanje, riješiti se nekih suvišnih komplikacija i postići bolje konverzije – kontaktirajte nas. I za vas možemo skrojiti B2B rješenje po mjeri.